Forró kerekek!

Forró kerekek!

'69 Chevelle SS 396 - 2017 Muscle Mania 3/10

2018. április 16. - gj2k
Sziasztok!


Némi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy egy blog formájában áttekintem a Hot Wheels gyűjteményem néhány darabját. Ezek olyan autók lesznek majd, amik a való életben is léteznek vagy léteztek, tehát kerülni fogom azokat a mainline szériákat, amik erősen elrugaszkodnak a realitástól. (A legrosszabb esetben olyan  concept autók jönnek, amik a filmvásznon szerepeltek: Knight Rider, Batman vagy a Fast and Furious pl. de a Star Wars és egyéb agymenéses témákat, amik valójában nem is autók, hanem négy keréken guruló szobrocskák, na ezeket kerülni fogom) Szóval az ötlet az, hogy néhány darabot a gyűjteményemből alaposan megvizsgálok, összeszedek róla minden érdekességet amit a neten találok, majd különböző szempontok alapján pontozással döntöm el,  hogy mennyire király is az adott cucc. . . 

A pontozásnál négy dolgot veszek figyelembe.
Az egyik a festés, ami ugye egy nagyon fontos és szembeötlő jellemző. Kapnak még pontot a kerekek (felnik), amik szintén rengeteget tudnak hozzátenni az összképhez. A harmadik szempont a kasztni és a kidolgozottság (élethűség), az utolsó pedig az összhatás/érték. Mindenre 10 pont lesz a maximális, kivéve az összhatást, azt 20 pontban maximálom, így jön ki az elérhető legnagyobb, 50-es pontszám. Ahhoz, hogy egy kisautó 50 pontot kapjon, tökéletes festést, kerekeket és kidolgozást kell felmutatnia, valamint az eredeti autónak is történelmi jelentőségűnek kell lennie. (Szándékosan nem jutalmazom külön pontokkal a ritkaságot, mivel nem a gyűjtői darabokat akarom reprezentálni.) Ez a kis pontozásos móka nyilván elég szubjektív lesz, de a végső cél úgyis az, hogy egy kicsit belemerüljünk a HW világába.

/A saját példányokat én személy szerint bontatlanul őrzöm, mert bár sajnos így több helyet foglalnak, de mivel én nem fogok Hot Wheels pályákat építeni, és játszani velük, felesleges lenne mindent kibontogatni. Az árukat így egyébként jobban megőrzik, és természetesen tudom, hogy ebből nem fogok meggazdagodni sem most, sem 50 év múlva, de nem is ezért kezdtem el a gyűjtést./ 





A mai darab egy '69-es Chevelle lesz, egy  


Chevrolet Chevelle SS 396.  




Magát a szériát 64-től kezdte gyártani a Chevrolet, eleinte Chevelle Malibu néven, ami egy csattanós válasz volt a kis- és közepes méretű autókra, amiket az American Motors kezdett el nagy sikerrel forgalmazni a 60-as évek elején.  

1964 Chevrolet Malibu SS Hardtop Coupe


A széria átment rengeteg változtatáson és ráncfelvarráson az évek során, és közben szép lassan amerika egyik legkarakteresebb, legikonikusabb autójává vált. Az SS jelölés a Super Sport kiegészítő csomagra utalt, amit akkoriban a különböző gyártók a megfelelő autótípusokhoz extraként kínáltak (1965 környékén 160 dollár körüli áron). A Chevrolet természetesen szintén az izomautók piacára kívánt betörni ezekkel az extra csomagokkal. A csomag egyébként nemcsak különféle vizuális tuningokat (pl. az SS emblémákat a hűtőrácsra, új keréktárcsákat stb.), de teljesítményfokozó átalakításokat is tartalmazott (pl. négysebességes váltó). Néhány modell később alapból SS változatként futott ki, mint a mi esetünkben is. A 396 jelzés a 396 köbcentis (6.5 Literes) V8-as motorra utal, ami 325 lóerőt tudott, opcionálisan pedig lehetett rendelni 350- és 375 lóerős változatot is. (Akit pontosabban érdekel a típus fejlődése, nézzen utána a https://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Chevelle oldalon)


396-cid V-8 motor


1969 Chevelle SS396 Hardtop Coupe


1969 Chevrolet Chevelle SS 396

Na de térjünk rá a Hot Wheels verziókra!
A Chevelle SS 396 Hot Wheels kisautóként 2008-ban debütált a New Models szériában, fekete, sárga, piros és ezüst színben. Ezután 2009-ben is feltűnt, ekkor már a Muscle Mania sorozat részeként, metálzöld színben, illetve volt egy K-Mart exclusive kék verzió is.

2008-as New Models széria színváltozatok





2009-es zöld, és a K-Mart áruházakban exclusive kapható kék Muscle Mania







2010-ben volt egy Clover Cars széria, amit csak a Walmart áruházakban lehetett kapni. Egészen dögös a metál-khaki festés a fekete lángcsóvákkal, na és az arany színű lökhárító se semmi!



2010 Clover Cars Walmart Exclusive

2012-ben aztán valakinek nagyon bekattanhatott a Chevelle, mert a Treasure Hunt és a Super Treasure Hunt darabok között akadt néhány változat.
/A Treasure Hunt a Mattel 1995-ben életre keltett szériája, aminek a lényege, hogy ezen hot wheels kisautók limitált számban, véletlenszerűen lettek belepakolva a gyártósorról lejövő dobozokba. Kezdetben egy ilyen autóból 10.000 db készült, később a nagy érdeklődésre való tekintettel 25.000db-ban limitálták ezeket a példányokat. Azért, hogy a boltosok ne vegyék ki ezeket a nyitáskor a dobozból, és hogy úgy általában is nehezebb legyen ezeket megtalálni, 2013-tól csupán kis elrejtett jelekből lehet megtudni, hogy melyik példány Treasure Hunt. Két kis ikont kell keresni a bliszter alatt illetve az autón:






A 2012-es Treasure Hunt 69'-es Corvettjén így néz ez ki. . .



Na de nézzük a mi kis gyönyörűséges Chevelle példányainkat a 2012-es Treasure Huntból:

A 69'es SS 396 Chevelle . .  erre nemes egyszerűséggel ráírták, hogy T-Hunt. . . micsoda matricázás!!. . .
'65-ös Chevelle Malibu, ez is TH volt. . .
. . .Ahogy ez a '70-es Chevelle kabrió is (az első kerék mögötti TH logó igazán ízlésesre sikerült)

'67-es Chevelle SS 396, Super Treasure Hunt. Maroon spectraflame festéssel. . . na ilyen egy 10/10 festés nálam. . .
'70-es Chevelle SS wagon szintén a super Treasure Huntból. . . jól mehetett akkoriban a tűzoltóknak :)

2013-ban aztán jött egy Showroom Heat Fleet széria két színben, majd 2015-től már csak a Muscle Mania sorozatban tűnt fel a '69-es Chevelle. . .



2013-as Heat Fleet fekete és piros. . . a feketén nagyon szexi az az MC5 kék króm felni!

A 2015-ös Muscle Mania matt fehér

2015-ös Muscle Mania világoskék. . . ez a festés elég fájdalmas. :-/

2017-es sárga Muscle Mania, a meglévő példányunk!!


A 2017-es Muscle Mania Super Treasure Hunt verziója, spectraflame sárgában. . .


. . . aminek így nézett ki a kártyája. . . ott kandikál a bliszter alatt az a fránya flame logo, amitől azonnal 25-szörösére emelkedik a példány ára. . . (25 fontért láttam az ebay-en)




Ezek voltak tehát azok a kiadások, amikben a Hot Wheels megemlékezett erről a nagyszerű autóról. A mi példányunk ugyebár a 2017-es Muscle Mania-ban jött ki, íme néhány kép erről a bontatlan darabról.




A K jelzés azt jelenti, hogy 2017-ben jött le a szalagról, a 17 pedig azt, hogy a 17. héten








Szerencsére a kártya is és a bliszter is egészen jó állapotban van. Kisebb boltokban sok olyat látni, hogy 1-1 példánnyal már jól elbántak a kisgyerekek: megtépázták, összenyálazták, aztán anyuka szépen visszatette a sorban állva a polcra, amikor a gyerkőc nem nézett oda. Na hát ezek nem szép darabok, nem is nagyon ajánlatos megvenni, főleg hogy a netről simán  berendelheti már magának az ember szinte akármelyik szériát, sőt, ha külföldi oldalakra merészkedik (pl. ebay), akkor még a TH darabokat is levadászhatja, szépen,  egyesével. . . 
Mivel én nem bontom ki a saját példányaimat, ezért bontott állapotban csak egy ilyen nagyméretű netes képet tudok ide tenni:



Na de lássuk a pontokat!

Festés: 6/10
A kocsi festése alap sárga, egy piros és egy kék csíkkal az oldalán. Én a neten mondjuk nem találtam eredetiben ilyen festést, csak fekete csíkkal (mint a 2008-as New Models kiadásnál) , de nem is ezért kapott ilyen kevés pontot tőlem, hanem mert ez a gyönyörű motorháztető szinte kívánja a sportcsíkokat a tetejére. . . de nem kapta meg. (Egyébként nagy a gyanúm, hogy a piros csík a piros felni miatt van) Ha végignézzük az eddigi megjelenéseket, a 2008-ason kívül csak ez nem kapott semmi extra matricát a motorháztetőre és a tetőre. Ez nekik SS vizuál csomag? Egy sima SS felirat az első kerekek mögött? Minimum mennék vissza reklamálni az autókereskedésbe. . .   :D
Amúgy az én példányomon a kilincs szürke festése elcsúszott kicsit, ezért sem tudok rá többet adni. 

Kerék: 6/10 A felni Hot Wheels kódja CRBMC5, azaz egy chrome red black MC5. (Az MC a Muscle Cars-ra utal.)  



Ez egy nagyon menő felni, nagyon sok izomautón használják, és szinte mindegyik színben feltehető bármelyik verdára. Itt egy camaro ezzel a felnivel: 




 Esetünkben a sárga festés mellé kapjuk, ami annyira nem harmonizál, de mivel végigfut egy piros csík a kocsi oldalán, máris használható. Én bekockáztattam volna erre a sárga Chevellre egy chrome orange MC5 felnit inkább, és akkor megkapná a 7-8 pontot is. 




 Kidolgozottság, kasztni: 7/10
A fém megmunkálásából adódó részletek jók, az illesztések is jól látszanak, a vonalak tökéletesen rajzolják ki az autó sziluettjét, de valahogy összhatás tekintetében mégsem teljesít annyira jól ez a darab, mint ahogy arra a kocsi presztízse alapján gondolnánk. Miből adódhat ez? Az autó legfontosabb pontja látvány szempontjából az első lökhárító, a hűtőrács és a lámpák alakja és helyzete. Tudom, hogy nem makettről beszélünk, de azt az iszonyatosan izgalmas hatást, azt az erőteljes "tekintetet" nem adja vissza ez a telibe krómozott orr rész az egyszerű kerek lámpákkal. Ha ott még lenne egy kis részletesség, akkor 8-9 pont is adható lenne.    

Összhatás/érték: 12/20
Összességében egy nagyon jó kis darabról beszélünk, ami a közepesnél kicsit jobban teljesít. És bár ez a plusz nyilvánvalóan az autó történelmiségének szól, a boltban azért sok más, modernebb gép közül is eléggé szembeötlő tud lenni, és nem csak a sárga színe miatt. :) 

Végeredmény: 31/50  


A bejegyzés trackback címe:

https://forrokerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr3814155147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása